Aanpassing leefstijl verhoogt de arbeidsproductiviteit

Ons land staat in de top 10 van vrijwel alle internationale rankings op het gebied van productiviteit, innovatie- en concurrentiekracht, maar ook persoonlijke ontwikkeling, welzijn en geluk. Tegelijkertijd kampt meer dan 17% van de werknemers met burn-outklachten. Globalisering, individualisering, technologische ontwikkelingen en de continue informatiestroom, veroorzaken chronische druk en stress.

Met de vergrijzing van het personeelsbestand, de toenemende druk op medewerkers vanwege economische voorspoed en de krapte op de arbeidsmarkt, is het zaak medewerkers fit, weerbaar en gezond te houden. Hoe vitaler ze zijn, hoe energieker, creatiever, gemotiveerder, productiever en veerkrachtiger ze ook zijn.

Uit onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat medewerkers met een goede gezondheid gemiddeld 83% productief zijn en met een slechte gezondheid slechts 65%. Wie zijn medewerkers vitaler krijgt, ziet dat terug in hogere productiviteit en lager verzuim. Elke euro die een werkgever besteedt aan de gezonde leefstijl van een medewerker, levert 3 euro aan besparing op de ziekteverzuimkosten op (Medisch Contact).

Een kwart van alle verzuimdagen is toe te schrijven aan psychische klachten. Stress op de werkvloer is al jarenlang beroepsziekte nummer 1. Naast de fysieke vitaliteit, die we kunnen beïnvloeden door bijvoorbeeld gezonder te eten, langer te slapen en meer te bewegen, is het zaak aandacht te besteden aan de mentale weerbaarheid van de medewerkers. Organisaties zouden een werkomgeving moeten creëren, die een goede leefstijl stimuleert, zodat hun medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. Voor de mentale weerbaarheid is het ook van belang om mensen bewust te maken dat stress ook een positieve kant heeft. Stress is ook brandstof voor groei. Wanneer je dat realiseert, ga je al op een andere manier met stress om.  

Dat neemt niet weg dat een werkgever moet signaleren wanneer een medewerker te veel uren maakt en daarop in actie komt. Er zijn bedrijven die werknemers verplichten om in de avonden en weekenden niet bereikbaar te zijn per mobiel of email.

Om te zorgen dat medewerkers fysiek fit zijn, valt te denken aan sta-werkplekken, maar ook printers en koffieapparaten op goede afstand zetten, zodat mensen verder moeten lopen. Mensen aanmoedigen de trap te nemen en met de fiets naar het werk te gaan, helpt ook. Door meer te bewegen, krijgen mensen meer energie. Bedrijven zouden gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant aan moeten bieden (vers fruit, verse groente, geen frituur) en mensen de gelegenheid bieden om in de lunchpauze buiten te wandelen. Daarnaast is bewezen dat medewerkers beter functioneren en minder verzuimen door oprechte aandacht en verbinding binnen de organisatie. Door erkenning zijn mensen meer gemotiveerd en daardoor productiever.

Naast het voorkomen van burn-out van medewerkers door te hoge werkdruk, is bore-out bij medewerkers die te weinig afwisselend werk doen, ook een serieuze bedreiging. De energie van medewerkers zou beter gemanaged moeten worden en signalen dat het misloopt zouden eerder door het management opgepakt moeten worden. 

Mensen met een positieve instelling presteren bewezen beter dan hun sombere collega’s. Ook daarin kunnen mensen getraind worden. Daarbij kan men denken aan korte meditaties achter het bureau en bijvoorbeeld het dagelijks noteren waar men dankbaar voor is.

Uit cijfers van het RIVM blijkt tevens dat laagopgeleide medewerkers gemiddeld 7 jaar korter leven. Deze medewerkers zouden door de werkgever extra gestimuleerd moeten worden om gezonder te leven.

Fitte medewerkers, die lekker in hun vel zitten zullen een beter energieniveau hebben en beter presteren en misschien wel het belangrijkste…. zullen plezier in hun werk hebben. Graag zou ik zien dat het gebruikelijk is om een leefstijlcoach in te zetten op de werkvloer om mensen te begeleiden met bijvoorbeeld slaapproblemen, bij het stoppen met roken, het matigen met alcohol en wat er verder voor nodig is om balans terug te vinden. Dat verhoogt de weerstand en dat is zeker in deze tijd een thema om op de agenda te zetten!

Marion Smit-Colin

Bronnen:     Handboek coachen bij stress en burn-out

                        Annita Rogier

                        Handboek leefstijlgeneeskunde

                        De basis voor iedere praktijk

                        Dr. Maaike de Vries, Drs Tamara de Weijer

            Artikel FD in samenwerking met Centraal Beheer door

Mikkel Hofstee: Waarom vitaliteit voor elk bedrijf van belang is.

Artikel NRC februari 2020 door Sep Visser: Voorkom collectieve burn-out, geef mensen de ruimte.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s